Geachte Redactie [1]: CoolBlue

Ik word bijna elke dag wakker met een ingezonden brief in mijn hoofd. Soms heb ik die ook daadwerkelijk geschreven en opgestuurd. Maar ik ben er achtergekomen dat het eigenlijk meer de ratels zijn in mijn drukke hoofd die even moeten uitrazen, dan dat ik daar nou echt de redacteuren van de kranten mee moet gaan vermoeien. Maar ik heb natuurlijk wel nog steeds dit weblog. Wie zo gek is dit te lezen, moet het zelf weten, maar dat is aan u, lezer. Ik heb in ieder geval besloten dat ik al mijn ingezonden brieven gewoon op mijn eigen weblog ga publiceren. Het fijne is dat mijn brieven dan ook altijd geplaatst worden!

Hier volgt brief 1. Na aanleiding van dit artikel vandaag in de Volkskrant.

Geachte redactie,
CoolBlue beweert dat het destijds een ‘half miljoen heeft geinvesteerd’ in het optuigen van een webshop voor Sywerts ‘maskerade’. Dat getal zal best ergens zo in de boeken staan. Maar ik weet een beetje hoe je een online webshop maakt. Het ontwikkelproces verloopt ruwweg in drie fasen. 1. Zoek een geschikte bestaande webshop (bijvoorbeeld: CoolBlue). 2. Copy. 3. Paste. Dat software bedrijven daar zonder met hun ogen te knipperen een half miljoen voor durven te vragen is een feit. Dat is ook het ‘leuke’ aan dit type ICT: het schaalt als een dolle. Met een druk op de knop maak je weer een nieuwe webshop, en nog een en nog een. En omdat de klant er geen verstand van heeft (met de overheid als allerdomste jongetje in de klas) verkoop je elk digitale ding alsof je er maandenlang in een stoffige werkplaats met veertig man op hebt moeten zwoegen. Software ontwikkelaars doen dit omdat de markt hen dit toelaat: “blijkbaar” is zo’n gecopieerd product “dus” een half miljoen “waard”. En daarmee kunnen ze woekerwinsten realiseren, want de kosten zijn nihil. In de vrije markt probeer je altijd zoveel mogelijk te verdienen, los van wat werkelijk zou passen bij de waarde van je arbeid — Marx, precies. Dat maakt het woord ‘investering’ ook zo handig nietszeggend: Het verwijst enkel nog naar het ‘marktconforme bedrag’ dat je naar je accountant stuurt, het heeft niets meer te maken met je daadwerkelijke inspanningen. Maar dat die halve miljoen ‘investering’ juist nu, in deze context als ‘geleden schade’ wordt opgevoerd in een rechtszaak tegen van der Linden is belachelijk. Het toont maar weer aan dat het werkelijke probleem niet bij de individuele Sywerts zit maar bij de ethiekloze grenzeloosheid van het kapitalisme.